Kanal D izle Star Tv izle Atv izle Show Tv izle Fox Tv izle TRT 1 izle NTV Spor izle Kral Tv izle A Haber izle Tv8 izle NTV izle CNN izle Samanyolu izle Tjk Tv izle Yumurcak Tv izle

Gap Eylem Planı Revizyonu


Sevil Çelik - GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, dünyanın sayılı Türkiye'nin ise en büyük bölgesel kalkınma projesi olan GAP'ın revizyon planıyla, projenin 2017 yılında bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Sevil Çelik - GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, dünyanın sayılı Türkiye'nin ise en büyük bölgesel kalkınma projesi olan GAP'ın revizyon planıyla, projenin 2017 yılında bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.
Karahocagil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GAP Eylem Planı revizyonu hakkında bilgi vererek, buna göre, Ilısu ve Silvan Barajı'nın 2014-2015 yıllarında bitirilmesinin planlandığını belirtti.
Cizre Barajı'nın da eylem planı içerisinde öngörüldüğünü aktaran Karahocagil, bu barajın ise özel bir şirket tarafından yap-işlet-devret modeliyle 2017 yılında hayata geçirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Sadrettin Karahocagil, revize planının yeni yapılan ana kanalların getirdiği suyun tarlalara aktarılması için gerekli şebeke yapımlarını da öngördüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bölgede, 1.82 milyon hektar sulanacak alanımız var ama hepsi verimli veya karlı değil. Pompajlı sulamalar da var bunun içinde iki pompajı aştığı zaman verimli olmaktan çıkıyor. Pahalı sulamalar dışında diğer sulamaları bitirmeyi hedefliyoruz. 2013-2017 yıllarını kapsayacak GAP Revizyon Planı ile aslında GAP'ın bitirilmesi hedefleniyor. Revizyonun ardından belki yeni bir eylem planı olmayacak ama GAP'ta bölgeyi 2023'e hazırlamak için çalışmaların devam edeceğini düşünüyorum."
-"Daha fazla katma değer aktarılacak"
Revizyon planının amacının eksik kalan sulama yatırımlarını tamamlamak olduğunu aktaran Karahocagil, sulamalarla birlikte artan verimin sağlayacağı potansiyelin değerlendirilmeye çalışılacağını da ifade etti.
Bölgedeki yenilikçi ve sürdürülebilir projelere yeni dönemde önem vereceklerini vurgulayan Karahocagil, "İyi tarım, hassas tarım, sıfır işlemeli tarım demonstrasyonlarımız olacak. Zaten yenilebilir enerji ve organik tarım projelerimiz var. İşe artık daha modern, daha yenilikçi bakmaya çalışıyoruz. Hedefimiz bölgeye daha fazla katma değer aktarmak olacaktır" diye konuştu.
-GAP'a yatırımcı ilgisi
GAP BKİ Başkanı Karahocagil, son teşvik uygulamasının bölgede çok önemli bir talep oluşturduğuna da değinerek, bölgede son aylarda yatırımcıların yer problemi çekmeye başladığını vurguladı.
İdare olarak bölge illerinde yatırımcılara ilişkin yeni bütçenin ayrıldığını ancak yine de talebin karşılanamadığını dile getiren Karahocagil, şöyle devam etti:
"Yeni organize sanayi bölgeleri kuruldu, genişletildi ama yine de talebi karşılayamıyor. Mesela Şanlıurfa'da ikinci organize yapıldı, altyapısı olan yerler hemen sanayiciye verildi, inşaatlar başladı. Şimdi bir de altyapısı yapılmayan bölümler var, tevzi bölümler. Oralar da yatırıma açıldı. Ciddi bir talep var. Bizim asıl hedefimiz Kilis Polateli'ndeki organize sanayi bölgesini harekete geçirmek. Bu Gaziantep için çok ciddi bir yatırım alanı olacak. Gaziantep 3. bölge, Kilis 5. bölge. Organize sanayi olunca 6. bölgeden teşviklerinizi alıyorsunuz. Polateli İhtisas Organize Sanayi Bölgesi hem Kilis'in kurtuluşu olacak hem de Gaziantep için iyi bir açılım olacak."
Sadrettin Karahocagil, asıl hedeflerinin sulamadan ve sonuçlarından faydalanamayan bölgelere yatırım yapılmasını sağlamak olduğunu, Kilis'in bu açıdan önemli bir il olduğunu da sözlerine ekledi.

gallery